Felhajtások


 Egyszerű  nyitott szélű kézi felhajtás.  Mint ahogy a neve is mutatja valóban egyszerű elkészíteni. Teendőnk csupán annyi, hogy a textilt a jelölt vonalon behajtsuk és kevéssel az eltisztázott szél alatt kézzel végigvarrjuk.  A ruha fonákján dolgozzunk vékony cérnával és tűvel. Laza öltéseket használjunk, hogy nehogy összehúzzuk az anyagot.  A ruha színén nem látszik a varrás, ha a felhajtás szélét kb 1 cm szélesen visszahajtjuk , és az anyag fonákjáról mindig csak egy szálat felvéve , a felhajtás alatt varrunk.

 Rolnizott felhajtás: Vékony, könnyű anyagok szélének eldolgozására használjuk. Szintén nagyon vékony tűvel és cérnával dolgozzunk.  A varrásráhagyásunk 1 cm széles legyen és fele szélességben hajtsuk be. Bal kezünk hüvelyk-és mutatóujja között az anyag színéről a fonákja felé lazán sodorjuk meg az anyag szélét.  Az anyag fonákjáról csak egy-egy szálat vegyünk fel, a felhajtás alatt nagyon lazán varrjuk 3-4 öltést majd jobb kézzel húzzuk meg, de ne rántsuk össze az öltést.

 Varrógéppel letűzött felhajtás:  A vastag anyagot szimplán , a vékony anyagot duplán dolgozzuk el. A dupla felhajtásnál először férceljük le a felhajtást. Vágjuk a ráhagyást egyenletesre , majd szélét kb. 1 cm szélesen hajtsuk be és gombostűzzük be , illetve a biztonság kedvéért vasaljuk is le.  A felhajtás visszahajtásának élében géppel tűzzük le.  A vastag anyag felhajtásának szélét interlockkal vagy cikk cakk öltéssel tisztázzuk le, majd az eltisztázás belső felén géppel varrjuk le.

 Ferde szálirányú szélek szegése:  Pliszírozott anyagok, harangszoknyák, formára szabott fodrok aljának felhajtására használt technika.

A felhajtás ráhagyást tisztázatlanul szimplán hajtsuk vissza. Sűrű cikk cakk öltéssel nejloncérnával varjuk végig a hajtás élét. Az így eldolgozott felhajtás rugalmassá,  fodrossá tehető, vasalással vagy varrás közbeni nyújtással.

 Hamis hajtás:  Nagyon hasznos ha kevés az anyag, vagy elfejtettük varrás szélt ráhagyni. Egyenes szálirányban , egyik szélén 1 cm-es varrás ráhagyassál szabjunk a  maradékból vagy más anyagból 6 cm széles , a felhajtandó szél hosszával megegyező hosszú  csíkot. Színt színére fordítva varjuk fel a pántot. A pánt másik végét nyitottan vagy visszahajtva dolgozzuk el.

 Ívelt visszahajts: Ívelt vonalban szabott szélek, például szoknyák hasítékának eldolgozásánál arra kell figyelnünk ,hogy a visszahajtott anyag az ívben is egyenletesen kisimuljon.  Kézzel is megtehetjük de sokkal eredményesebb ha ipari gyors varróval nagy öltéssel végig varrjuk, majd az alsó szálal lazán behúzzuk a felhajtás szélét. A behúzott bőséget egyenletesen osszuk  el és vasaljuk le.

 Szegőpántos felhajtás: A laza szegésű könnyen rojtosodó anyagok szegése eredményesebb ha készen kapható ferde pánttal  dolgozzuk el.  Ehhez jelöljük be , hajtsuk vissza majd férceljük be a felhajtás vonalát. Színt színére varrva fektessük majd varrjuk a felhajtásráhagyás szélére. Hajtsuk ár a szalagot a varráson és varrjuk újra le a felvarrás vonalán.

 Borítéksarok:  Más néven paplansarok. Nem a legkönnyebb de a legelegánsabb.  Jelöljük be a felhajtás és a vele találkozó hasíték hajtásvonalát. Hajtsuk be a felhajtást, és a szélének a vonalát krétával jelöljük át az alátétre.  Ugyanígy jelöljük át a felhajtás ráhagyását az alátétre.  Hajtsuk szét az anyagot és a két jelölés metszéspontján át kréta vonallal kössük össze a két ráhagyás szélét.  45 fokos szögben hajtsuk össze az anyagot, a bejelölt vonal mentén gombostűzzük , majd varrjuk össze a két réteget. Fordítsuk színére és vasaljuk le a sarkot.