Cipzár bevarrás

 

Húzózár-bevarrási módok

A húzózár-bevarrási módok a szabásvonalak kialakítása szerint lehetnek:

·         szétvasalt szabásvonalba (szembetűzött, rejtett),

·         egy oldalra vasalt szabásvonalba,

·         takart húzózár bevarrása szétvasalt szabásvonalba,

·         szétnyitható szabásvonalba (kilátszó fogazattal, takart fogazattal),

·         szegett nyílásba.

Szétvasalt szabásvonalba helyezett húzózár bevarrása

Szembetűzéssel:

Fontos minőségi követelmények:

·         egyenletesség: bevarráskor ügyelni kell arra, hogy a húzózárat ne feszítsük meg, de ne is tartsuk rá az anyagra. Ha ívelt szabásvonalba (pl. szoknya oldalvonalába) helyezzük a húzózárat, az anyagból borulási bőséget kell biztosítani;

·         szimmetria: a szembetűzést úgy kell elkészíteni, hogy a szabásvonal két oldalán szimmetrikus legyen;

·         a húzózár fogazata becsukott állapotban nem látszódhat ki a színoldalon.

Rejtett módon:

Ehhez a megoldáshoz ún. rejtett húzózár szükséges. Ügyelnünk kell a húzózár hosszára, amely a nyílásnál 2-3 cm-rel hosszabb. A varrógép nyomótalpát erre a célra kialakított, speciális talpra kell lecserélni.

Egy oldalra vasalt szabásvonalba helyezett húzózár bevarrása

A húzózár betűzését úgy kell elkészíteni, hogy a tűzés a szabásvonallal párhuzamos legyen. A húzózár becsukott állapotban nem látszódhat ki a színoldalon.

Takart húzózár bevarrása szétvasalt szabásvonalba

Ezt a húzózárbevarrási módot hamis módszernek is nevezhetjük, mivel a szabásvonalat szétvasaljuk, de a húzózár bevarrása megegyezik az egy oldalra vasalt szabásvonalba helyezett húzózáréval. Ennek a húzóbevarrási módnak a minőségi követelményei az egy oldalra vasalt szabásvonalba helyezett húzózár bevarrásáéval azonosak.

Húzózár bevarrása szétnyitható szabásvonalba

Szétnyitható szabásvonalba szétnyitható húzózárat varrunk. Ezt a bevarrást készíthetjük kilátszó fogazattal, vagy takart fogazattal.
Kilátszó fogazattal:
A szoknya elejeközepét egy varrásszélességgel megnöveljük. Az elejealátét szabásmintája az eleje hosszával megegyezik, szélessége 5-6 cm. Az eleje alkatrészein kívül szükségünk van 2 db elejealátétre is.
Takart fogazattal:
Ennél a megoldásnál az elejealátét helyett selyembélést alkalmaztunk. A szoknya elejeközepét legalább 2 cm-es varrásszélességgel megnöveljük. Elkészítjük a szoknya elejebélésének szabásmintáját is, amelyet az eleje-középvonalnál nem kell varrásszélességgel növelni.
Fontos minőségi követelmények:
-egyenletesség, 
-szimmetria, 
-takarás: a fogazat nem látszódhat a színoldal felől, 
-azonos hosszúság: az aljvonal és a derékvonal a jobb és a bal elejénél egy vonalat alkosson.

Szegett nyílásba helyezett húzózár bevarrása

A húzózárat bevágott nyílásba varrjuk be. Ilyen esetben a nyílást el kell dolgozni, ki kell gépelni. Ehhez alátétanyagra van szükségünk, amelyet rendszerint az alapanyagból szabunk. Az alátétanyag formája téglalap alakú, mérete a húzózár hosszánál kb. 8 cm-rel nagyobb, szélessége kb. 10 cm.