10+2 tipp, amit még nem tudtál a varrásról

1. Itt nem a gyorsaság számít, hanem a pontosság

 2. A varrógép egy érzékeny műszer, amit ha nem megfelelően állítasz be, akadályokat gördíthet a varrás folyamatába, pl. újra kell kezdeni a varrást, mert nem megfelelő lesz a varrás szorossága, és így hordáskor kibomolhat, mintha nem is erősítetted volna össze

 3. Nagyon sokszor a cérna rossz minőségű, ezért szakadozik a felső szál, mert nagyon apró göbecsek vannak a felületén.

 4. Az orsózásnak is egyenletes feszességgel kell cérnasort eredményeznie, hogy a huroköltés a két anyagréteg között képződjön. Az ábrákon jól látszik: Ha alul kilátszik a hurok, akkor a felső szál túl laza: pl. nem jól van befűzve, mert kihagytál egy cérnavezetőt, ha pedig az anyag tetején látod a hurkot, akkor pedig a felső túl szoros, vagy az alsó túl laza. Mielőtt nekiesnél a gépen a szálfeszességek összevissza tekeréséhez, mindenképp nézd meg a befűzés helyességét!  ( lásd az ábrákon)

 5. Rendszeresen ki kell pucolni a tűlap alatt összegyűlt apró szöszöket, hogy ne jelentsenek akadályt a kelmetovábbító mozgásában, de a hurokfogóra ugyanez érvényes, hiszen az ide betekeredett felső szálak – Pl. ha nem teszed le a talpat az anyagra, és így nagy hurkokat képez alulra- is megakadályozzák a varrógép elindulását.

 

6. Ha túl vastag a varrni való anyagréteg, a gép jelezni fogja, a hangja olyan lesz, mint az üresjáratban felpörgetett autómotor. Ekkor a tengely magunk felé mozgatásával /ez a háztartási gépeknél igaz/, csak kézzel hajtva öltsük át azt a pár centimétert ( pl farmer alja felszegésnél az oldalvarrásnál), és a talp hátsó felének megemeléséhez használhatunk segédeszközöket is: pl. a villa hegyei, vagy kis olló hegye becsúsztatva hátulról mesterséges segítői ennek a folyamatnak.

 7. Fontos az elején, hogy jól rögzítsük össze a 2-3-4 vagy esetleg több réteget is, de az akkor az igazi, ha varrásvonal áthaladása után is bent marad a gombostű! Ha azelőtt kivesszük, hogy eljutnánk az összerögzítési pontig, nem sok hasznát látjuk ennek. Ha a varrás irányára merőlegesen helyezed el a gombostűket, a talp biztosan át fogja ugrani tűtörés nélkül. Kivétel ez alól az apró, és a sztreccs öltések.

 8. A bontókés két funkcióját jól lehet használni a varrat bontásához, és a gomblyukat is fel lehet hasítani a vele a benne rejlő kis késsel.

 9. A vasalót helyettesíteni lehet, ha az asztal élén elég néhány rész folyamatnál a vékony anyagokat, így felgyorsítható a folyamat.

 10. Ha nehezen tudod kivenni a gép alól a varrás után a munkadarabot, a tengely picit magad felé, és ellenkezőleg hintáztatva sokkal könnyebben engedi i a cérnát, és ezzel azt is, amit varrtál.

 11. A varrógéptű sérülése esetén,- aminek jelei pl, hogy más a hangja, vagy kihúzza a szálakat, vagy kihagyja az öltést- azonnal cseréld ki! Ne spórolj vele! Megsértheti a tűlapot, ami nagy bajt okozhat.

 12. Ne félj nekikezdeni a gyakorlásnak, csak ne egyből olyat akarjál elkészíteni, amihez sok éves gyakorlat kell! Ha lehetőséged van rá, az alapok elsajátításához kérd szakember segítségét. Autó vezetéséhez is órákat veszünk először. A befektetésed hamar megtérül!